Mistä saat täydellisen brunssin sateisena päivänä Tampereella

Ystävät

Onko serkku tulossa kaupunkiin, vai onko äidillä syntymäpäivä? Etsitkö kivaa yhteistä tekemistä koko perheelle, vai kaipaisiko ystäväsi piristystä ja pientä irtiottoa arjesta? Tampereella on tekemistä kaikenikäisille ja eri asioista kiinnostuneille ihmisille, mutta jos muumimuseot on jo koluttu eikä sadesää houkuttele viettämään aikaa ulkonakaan, voi sormi mennä suuhun. Minne serkun veisi siksi pariksi tunniksi, mitä hänellä on aikaa, tai miten äitiä tai ystävää voisi ilahduttaa viikonloppuaamuna? Ratkaisu on brunssi, eli aamiaisen (breakfast) ja lounaan (lunch) yhdistelmä. Brunssia kuuluu syödä hitaasti ja nautiskellen, joten brunssilla käydään yleensä juuri viikonloppuaamuisin – tai -aamupäivisin, sillä brunssia syödään usein samaan aikaan, kun viikolla nautitaan lounasta. Parhaat paikat tarjoavat brunssia pitkälle iltapäivään asti, joten heräämisen kanssa ei ole kiirettä. Sitten kun silmät on saatu auki ja aamusuihkussakin on ehditty käydä, voidaan lähteä kaikessa rauhassa brunssille. Kahvikissat tosin saattavat nauttia kupillisen sumppia jo kotona, jos eivät malta odottaa ravintolaan asti. 

Tampereen paras brunssi löytyy keskustorilta

Nyt kun olette päättäneet lähteä koko perheen voimin tai kaveriporukalla brunssille, pitäisi vielä löytää sopiva paikka sen nauttimiseen. Erilaiset erikoisruokavaliotarpeet ovat yleistyneet, joten samassa porukassa saattaa olla niin kasvissyöjiä, vegaaneja, laktoosi-intolerantikoita, keliaakikkoja kuin karppaajiakin. Voi tuntua vaikealta löytää ravintolaa, mistä kaikki saisivat herkullista, monipuolista ja laadukasta suuhunpantavaa. 

Aitoleipä kahvila Keskustassa
Kuvalähde: aitoleipa.fi

Ravintolan pitäisi olla myös helposti saavutettavissa, eli mieluiten sellaisessa paikassa, että ensi kertaa Tampereelle tuleva maalaisserkkukin sen löytäisi. On bonusta, jos sen lähellä on linja-autopysäkki – näin autoton äitikin pääsee perille. Mitä lähempänä bussipysäkki on, sitä parempi, sillä näin sateisenakin päivänä pääsee kuivin jaloin ja muutenkin kastumatta aina sisälle asti. 

Vaikka sijainti olisi kuinka otollinen ja ruoka kuinka laadukasta ja monipuolista tahansa, kukaan tuskin haluaa maksaa siitä mitään kiskurihintoja. Kohtuullista hintaa voidaan siis pitää täydellisen brunssipaikan kolmantena määritelmänä. 

Mistä löytää tällainen unelmien brunssipaikka Tampereella? Vastaus on tietenkin keskustorin Café Aitoleipä! Café Aitoleivän brunssi tunnetaan herkullisuudestaan ja terveellisyydestään. Kestosuosikkeja ovat pannukakku ja smoothiet, mutta tarjolla on myös runsain mitoin erilaisia juustoja, leivoksia ja muita jälkiruokia, munakkaista, mehuista ja lihavaihtoehdoista puhumattakaan. Brunssivalikoimassa on huomioitu lapset, keliaakikot, vegaanit ja monet muut erikoisruokavaliot. 

Café Aitoleivän sijainti keskustorilla, aivan linja-autoaseman kupeessa on mitä parhain. Keskustorille on helppo saapua kaikkialta Tampereelta ja vaikka Tampereen rajojen ulkopuoleltakin, esimerkiksi Kangasalta, Pirkkalasta tai Nokialta. Linja-autosta pääsee muutamalla askeleella suoraan herkkuja notkuvien pöytien ääreen. 

Hintakin on kohdallaan, sillä aikuiset maksavat runsaasta brunssista vain 19,90 euroa, ja opiskelijat saavat 3 euron alennuksen. Perheen pienimmät maksavat pannukakuistaan ja vaahtokarkeistaan vain 11,90 euroa.

Mikä parasta, brunssille ei ole kiirettä. Lauantaisin Café Aitoleipä tarjoilee brunssia aamuyhdeksästä aina iltapäiväkolmeen asti, ja sunnuntaisin pääsee aterioimaan klo 10–15. 

Yhdessä syöminen on tärkeää

Yhdessä syöminen

Yhdessä syöminen on tärkeää, sillä se on hetki rauhoittua hetkeksi hektisestä arjesta ja viettää aikaa läheisten kanssa. Syöminen ei saisi olla pelkkää energian tankkaamista, vaikka se arjen kiireissä tuntuu täyttävän vain tämän funktion. Onneksi viikonloppuisin on aikaa syödä hitaasti ja nautiskellen, ja samalla jutella kuulumisista. Lapsiperheissä yhdessä syöminen on osa kasvatustyötä. Ottamalla lapset mukaan ravintolaan opetat heille monia tärkeitä tapoja, joista on heille hyötyä myöhemmässä elämässä. Brunssilla käymisestä voi tehdä vaikka säännöllisen tavan. Edullinen, terveellinen ja maukas brunssi on kuukauden kohokohta, mutta mikään ei estä käymästä brunssilla useamminkin. 

Café Aitoleivässä voitte istua valmiiseen pöytään, ja ruokailun jälkeen joku muu hoitaa tiskaamisen ja pöytien pyyhkimisen. Kukin voi valita seisovasta pöydästä lautaselleen juuri niitä ruokia, joista eniten pitää. Brunssilla ei tarjota pelkkiä leivoksia ja jälkiruokia, vaan tarjolla on lukuisia täyttäviä, ravitsevia ja vitamiinipitoisia ruokia luonnonjogurtista kasvismunakkaaseen, salaateista Aitoleivän omiin lihapulliin ja fetamoussesta tortillanappeihin. Hyvän kahvin (sitä saa sekä tumma- että vaaleapaahtoisena, minkä lisäksi teen ystäville on kokonainen valikoima Ahtlauksen laadukkaita teelaatuja) kanssa voi nauttia keskieurooppalaiseen tapaan croissanteja tai perisuomalaista mustikkapiirakkaa. Voisarvet on paistettu paikan päällä, joten ne ovat monen mielestä yksi Aitoleivän brunssin ehdottomista helmistä.