Sääpalvelut

SÄÄPALVELUT SUOMESSA

Suomessa on kaksi sääpalveluita tuottavaa yritystä: Ilmatieteen laitos ja Foreca. Nämä tuottavat sääennusteita ja heiltä saa räätälöityjä palveluja yritys- ja yhteisökäyttöön.

ILMATIETEEN LAITOS

Ilmatieteen laitos tuottaa eri käyttötarkoituksiin sää- ja konsultointipalveluja. Palveluita käyttää mm. mediatalot, viranomaiset, tutkimuslaitokset ja kunnat. Sääennustusten lisäksi Ilmatieteen laitos tuottaa ilmanlaatupalveluja. Säätiedoista ja siihen liittyvistä tutkimuksista tehdään tilastoja. Sääennustukset palvelevat monia tahoja. Maa- ja vesiliikenne sekä ilmailu ovat eräs tärkeä sääpalveluiden käyttäjä. Sään vaikutus matkailuun on myös merkittävä. Sääennusteet perustuu ennustemalleihin sekä meteorologien ennustus- ja tarkistustyöhön. Ilmatieteen laitoksessa tehdään ilmakehä- ja meriaiheista tutkimusta. Julkaisuja vuodessa on n. 300.

Sääennustuksia on saatavilla paikkakuntakohtaisesti, valtakunnallisesti sekä merialueille erikseen. Verkkosivuilla on mahdollista hakea täsmäsää paikkakunnittain. Ennustukset löytyy lähitunneista 10 vuorokauden sääennustuksiin. Pitkän ennusteen seuranta ulottuu kuukauden päähän. Löytyy tietoa myös muun euroopan säästä. Ilmatieteen laitoksella on myös mobiilitietopalvelu ja päivystävä meteorologi.

 

FORECA

Foreca on yksityinen sääpalveluyritys joka tuottaa sääpalveluja kaupallisille radio- ja tv-kanaville sekä sanomalehdille. Saatavilla on myös ammattisääpalveluita, joita käyttää mm. energialaitokset, kunnat, lentoliikenne, tie- ja kunnossapitolaitokset sekä maanviljely. Yksityisille kuluttajille on tarjolla mobiili- ja verkkopalvelut sekä meteorologin puhelinpalvelu.

Forecan verkkosivuilta löytyy ennustukset 1-3 vuorokaudesta aina 15 vuorokauteen. Säätiedot on mahdollista hakea paikkakunnittain. Omana tietopankkinaan verkkosivuilta löytyy huvi- ja vesipuistojen täsmäsää sekä liikennetiedot, veneilysää sekä merialueiden tiedot.  Suomen ja maailman kuumin ja kylmin paikka on nähtävissä nonstoppina.

 

SÄÄPALVELUT MAAILMALLA

Maailmanlaajuisia sääpalveluita tuottavia yrityksiä on mm. World Weather Information Service, AccuWeather, Weather.org. sekä CustomWeather. Näistä ensin mainittua käyttää mm. Ilmatieteen laitos ja Foreca.

 

WORLD WEATHER INFORMATION SERVICE

World Weather Information Service-sääpalvelun tietoja käyttää koko maailman sääpalveluita tuottavat yritykset. Tietoja tämä yritys myös saa kansallisilta sääpalveluyrityksiltä. Verkkosivusto näyttää sääennusteita, säähavaintoja ja ilmastohavaintotietoa ympäri maailman. Löytyy myös oma mobiilisovellus MyWorldWeather, joka ainakin aluksi toimii vain Android-alustalla. Tämä on Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) palvelu. Verkkosivustolta löytyy paikkakunnittain viiden vuorokauden ennuste ja koko vuodelle arvioitu lämpötila ja sademäärä.

 

AccuWeather

AccuWeather-sääpalvelu on perustettu vuonna 1962 Yhdysvalloissa. Palvelu tuottaa sääennusteita ja havaintoja, jotka on koko ajan käytettävissä yrityksen verkkosivuilla sekä muilla media-alustoilla kuten älypuhelimet ja tabletit. Verkkosivusto näyttää paikkakunnan ja sen lähiympäristön ennusteen lähipäiville sekä enimmillään lähimmän kuukauden ajalta. AccuWeather tuottaa räätälöityjä palveluita eri yrityksille ja yhteisöille. Toimintaan kuuluu myös koulutus ja konsultointi.

 

Weather.org

Weather.org on koko maailman säätä ennustava sivusto. Sieltä on löydettävissä tavallisten ennusteiden lisäksi mm. tornadot, trooppiset myrskyt, tsunamit ja maanjäristykset. Nähtävissä on kymmenen vuorokauden ennuste paikkakunnittain ympäri maailman. Sivuston erikoisuutena on palvelu, josta voit tarkistaa jo menneen päivän sään aina vuodesta 1945 lähtien.

 

CustomWeather

CustomWeather on kansainvälinen yksityinen sääpalveluyritys. Sen palveluja käyttää lukuisat kansalliset sääpalveluyritykset ympäri maailman. Palveluita tuotetaan myös yrityskäyttöön. Myös merisää ja hurrikaanivaroitukset. Palveluja ei tuoteta yksityisille kuluttajille ja yrityksellä ei ole verkkosivuillaan saatavilla sääennusteita.